Aaron Ciechanover | Εξατομικευμένη Ιατρική: Ευκαιρίες και Ζητήματα Βιοηθικής

5 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Η εποχή όπου η θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ασθενειών ακολουθούσε τη λογική «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους» φαίνεται να τελειώνει, καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί συνειδητοποιούν ότι ασθενείς με φαινομενικά «ίδιες» ασθένειες ανταποκρίνονται διαφορετικά σε παρόμοιες θεραπείες. 

Πλέον βαδίζουμε στην εποχή της «Εξατομικευμένης Ιατρικής», όπου κάθε θεραπεία προσαρμόζεται σύμφωνα με το διακριτό μοριακό και βιοχημικό προφίλ του ασθενούς. Χαρακτηριστά γνωρίσματα της «Εξατομικευμένης Ιατρικής» είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών απαραίτητων για την αποκωδικοποίηση του γενετικού προφίλ του κάθε ασθενούς και η διευκόλυνση του σχεδιασμού φαρμάκων νέου τύπου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κάθε υποκατηγορίας της ασθένειας που μας απασχολεί. 

Ο Aaron Ciechanover, διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion-Israel και νικητής του βραβείου Νόμπελ Χήμείας το 2004, μας προειδοποιεί πως η εφαρμογή της «Εξατομικευμένης Ιατρικής» δεν προσφέρει μόνο πρωτοφανείς ευκαιρίες θεραπείας- αναπόφευκτα δημιουργεί και ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής όπως:

Ποιός θα μπορούσε να εγγυηθεί την προστασία της ιδιωτικότητας από τη στιγμή που θα γίνουν διαθέσιμες οι γενετικές πληροφορίες μεγάλου αριθμού του πληθυσμού;

Στη συναρπαστική ομιλία του στην πλατφόρμα του Athens Science Festival, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας θα αναπτύξει τόσο τις ευκαιρίες όσο και τα «σκοτεινά» σημεία της νέας εποχής που φαίνεται να ανατέλει στο πεδίο της Ιατρικής επιστήμης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ζωή Κούρνια.

Ο Aaron Ciechanover γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1947. Σήμερα είναι διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion-Israel, στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει είναι το Βραβείο Albert Lasker του 2000, το Βραβείο Ισραήλ 2003 και το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2004, σε συνεργασία με τους Δόκτωρες Hershko και Rose. 

Τίτλος ομιλίας: Εξατομικευμένη Ιατρική: Ευκαιρίες και Ζητήματα Βιοηθικής || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 27 Μαρτίου, 18.00-19.00