Arthur Miller | Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;

2 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Η ανάπτυξη της Tεχνητής Nοημοσύνης έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικά επιτεύγματα τα οποία θα φάνταζαν απίστευτα λίγες μόλις δεκαετίες πριν. Πράγματι η εισαγωγή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας μέσω «έξυπνων» μηχανών, ρομπότ και εφαρμογών έχει κάνει πιο άνετη και εύκολη τη ζωή μας. 

Μέχρι στιγμής αυτές οι «έξυπνες» μηχανές εκτελούν αυστηρά καθορισμένες, επαναλαμβανόμενες και -συχνά- βαρετές εργασίες που καθορίζονται από τους ανθρώπινους κατασκευαστές τους. Θα μπορούσαν όμως να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό; Μας είναι εύκολο να σκεφτούμε ένα ρομπότ επιφορτισμένο με τις οικιακές εργασίες, συμβαίνει όμως το ίδιο και για ένα ρομπότ ποιητή, συγγραφέα ή μουσικό;

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μηχανές έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν «λάμψεις δημιουργικότητας». Για παράδειγμα, το 2016, ένα bot ονόματι Benjamin έγραψε ένα σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας το οποίο παίχτηκε από ηθοποιούς και προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου SCI-FI-LONDON. Δύο χρόνια αργότερα δημοσιεύτηκε το «1 the Road», ένα βιβλίο αποκλειστικά γραμμένο από τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλο που είναι εντυπωσιακές, οι ενδείξεις αυτές «δημιουργικότητας», απέχουν πολύ από το να χαρακτηρίσουν μια μηχανή στ’αλήθεια «δημιουργική»

Ο Arthur Miller αναρωτιέται εάν τελικά οι μηχανές θα χρειαστεί να αναπτύξουν «συναισθήματα» και «συνείδηση» προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν πραγματικά δημιουργικές. Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου φιλοξενείται στην πλατφόρμα του Athens Science Festival προκειμένου να κουβεντιάσει το καίριο ζήτημα της ανάπτυξης δημιουργικότητας μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Στην συναρπαστική ομιλία του με τίτλο «Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;», ο Miller φαίνεται να δίνει καταφατική απάντηση υποστηρίζοντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η δημιουργικότητα δεν θα είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μανώλης Ανδριωτάκης.

Ο Arthur Miller είναι ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας πολλών αναγνωρισμένων βιβλίων σχετικά με την τέχνη, την επιστήμη και τη τεχνητή νοημοσύνη. Τακτικά, δίνει διαλέξεις και επιμελείται εκθέσεις, που διασταυρώνουν την τέχνη και την επιστήμη.

Τίτλος ομιλίας: Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα; || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 28 Μαρτίου, 13.00-14.00