Iain Stewart | Επικοινωνία της Επιστήμης και ο δρόμος προς την Αειφορία

8 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Οι επιστήμονες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των μελλοντικών απειλών και των γεω-περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτη μας. Στις μέρες μας, άλλωστε, τα πανεπιστήμια ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες να επικοινωνήσουν δημόσια την γνώση τους.

Στο πλαίσιο του ταχύτατα εξελισσόμενου τοπίου της επικοινωνίας της επιστήμης, κυριαρχούν τρεις προσεγγίσεις με βάση το μάρκετινγκ: «φτιάξε και πούλησε», «εντόπισε και ανταποκρίσου» και «καθοδήγησε και συν-δημιούργησε».

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι των δύο πρώτων προσεγγίσεων τις καθιστούν ασύμβατες με την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων ζητημάτων αειφορίας. Αντίθετα, η διορατική, διεπιστημονική, συμμετοχική και αντανακλαστική προσέγγιση «καθοδήγησε και συν-δημιούργησε» φαίνεται να είναι καταλληλότερη, σύμφωνα με τον Iain Stewart. Ο Επικεφαλής της Ερευνητικής Έδρας El Hassan για την Αειφορία, στη Royal Scientific Society της Ιορδανίας υποστηρίζει ότι αυτή η τρίτη προσέγγιση συνδυάζει την ύπαρξη ενός ξεκάθαρου «σκοπού» που εστιάζει στην ευημερία, με τη συν-δημιουργία του μονοπατιού για την επίτευξή του.

Στη ξεχωριστή του ομιλία στο Athens Science Festival, ο διάσημος καθηγητής μας προειδοποιεί ότι η εφαρμογή της προσέγγισης «καθοδήγησε και συν-δημιούργησε» στην επικοινωνία της επιστήμης θα απαιτήσει από τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις επικοινωνιακές τους πρακτικές, καθώς οδεύουν προς την κατεύθυνση να γίνουν οργανισμοί που παρακινούνται από τον σκοπό.

Την συζήτηση θα συντονίσει η Δρ Όλγα-Τζόαν Κτενίδου, ερευνήτρια στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο καθηγητής Iain Stewart είναι ο Επικεφαλής της Ερευνητικής Έδρας El Hassan για την Αειφορία, στη Royal Scientific Society της Ιορδανίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Iain περιστρέφονται γύρω από τα πεδία των γεωλογικών κινδύνων, των βιώσιμων γεωεπιστημών και της επικοινωνίας των γεωεπιστημών. Είναι υπεύθυνος της έδρας Γεωεπιστημών και Κοινωνίας της UNESCO και επικεφαλής ενός Διεθνούς προγράμματος Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων της UNESCO, με αντικείμενο τη Γεωλογία και την Αειφόρο Ανάπτυξη.


Τίτλος ομιλίας:
 Επικοινωνία της Επιστήμης και ο δρόμος προς την Αειφορία
|| Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 27 Μαρτίου, 10.00-11.00