Mark Post | Λαχταριστό μπιφτέκι από…βλαστικά κύτταρα!

26 Φεβρουαρίου, 2021 ΝΕΑ

Η βιομηχανία βόειου κρέατος ευθύνεται για την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου και την αποψίλωση δασών για τη μετατροπή τους σε βοσκοτόπια. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά μη αποδοτική από πλευράς εξοικονόμησης πόρων και επιβαρύνει σημαντικά τον πλανήτη μας. Μήπως θα έπρεπε σιγά-σιγά να εγκαταλείψουμε την ιδέα της κατανάλωσης του αγαπημένου μας μπιφτεκιού; 

Όχι απαραίτητα, σύμφωνα με τον Mark Post. O διακεκριμένος γιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ φιλοξενείται στο Athens Science Festival και μας προσφέρει μια εναλλακτική λύση: αντί να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής τους. 

Συγκεκριμένα ο Post και η ομάδα του έχουν αναπτύξει συνθετικό κρέας προερχόμενο από βλαστικά κύτταρα μυών αγελάδας. Τον Αύγουστο του 2013 μάλιστα, ο Post παρουσίασε το πρώτο χάμπουργκερ στον κόσμο από συνθετικό κρέας. Η ιδέα παραγωγής συνθετικού μπιφτεκιού στο εργαστήριο μπορεί να μην ανοίγει την όρεξη σε όλους αλλά είναι σίγουρα καινοτόμα. Αν αναλογιστούμε μάλιστα τις περιβαλλοντικές και ηθικές επιπτώσεις για τις οποίες ευθύνεται η τρέχουσα βιομηχανία κρέατος, ίσως να είναι και επιβεβλημένη. 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η συναρπαστική καινοτομία είναι βέβαια πολλές. Προκειμένου οι καταναλωτές να αποδεχθούν την ιδέα παραγωγής συνθετικού κρέατος χρειάζεται η καλλιέργειά του να επεκταθεί σε βιομηχανική κλίμακα και το κόστος παραγωγής να μειωθεί δραστικά. Με περισσότερες από 60 νεοσύστατες εταιρείες όμως, σημαντική ιδιωτική χρηματοδότηση και περίπου 1000 επιστήμονες να κινητοποιούνται για το σκοπό αυτό, το συνθετικό κρέας είναι όλο και πιο πιθανό να γίνει «πραγματικό» στο εγγύς μέλλον. 

Στην ανατρεπτική ομιλία του μέσα από την πλατφόρμα του Athens Science Festival, ο Post θα αναπτύξει τις τεχνικές προκλήσεις, τις ευκαιρίες καθώς και ορισμένες εκπληκτικές κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η συγκεκριμένη ιδέα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πάνος Γιάννιος.

Ο Mark Post είναι γιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Η κύρια έρευνά του αφορά στη μηχανική ιστών για ιατρικούς σκοπούς και για τρόφιμα, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη συνθετικού βοείου κρέατος από βλαστικά κύτταρα σκελετικών μυών αγελάδας, σε μια προσπάθεια συμπλήρωσης και μετατροπής της παραδοσιακής παραγωγής κρέατος. Είναι επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής και συνιδρυτής δύο εταιρειών, της Mosa Meat και της Qorium, που θα εμπορευματοποιήσουν το κρέας και το δέρμα, που αποτελούν προϊόντα της μηχανικής ιστών.

Τίτλος ομιλίας: Λαχταριστό μπιφτέκι από…βλαστικά κύτταρα! || Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 27 Μαρτίου, 16.00-17.00