Verena Mohaupt | Ένας χρόνος στον πάγο της Αρκτικής

17 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το γερμανικό ερευνητικό παγοθραυστικό Polarstern έπλευσε από το Tromsø της Νορβηγίας με προορισμό τον παγωμένο Βόρειο Πόλο. 

Η Verena Mohaupt, συντονίστρια πλατφορμών εφοδιαστικής και έρευνας στο Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research, συμμετέχει στο φετινό Athens Science Festival προκειμένου να μας μιλήσει για τη MOSAiC, την μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη ερευνητική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική. Στόχος των ερευνητών ήταν να αποκτήσουν την πιο ολοκληρομένη οπτική για το Βόρειο Πόλο, ως το επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να αποκτηθούν θεμελιώδεις γνώσεις για την καλύτερη κατανόηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Για το σκοπό αυτό, η αποστολή MOSAiC έφερε ένα σύγχρονο ερευνητικό παγοθραυστικό στην Αρκτική για ένα ολόκληρο έτος, συμπεριλαμβανομένου -για πρώτη φορά- του πολικού χειμώνα. Στη ξεχωριστή ομιλία της με τίτλο «Ένας χρόνος στον πάγο της Αρκτικής» η Mohaupt υποστηρίζει ότι τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, και θα οδηγήσουν την έρευνα για το κλίμα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ασπασία Δασκαλοπούλου.

Η Verena Mohaupt είναι συντονίστρια πλατφορμών εφοδιαστικής και έρευνας στο German Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar and Marine Research. Ανέλαβε το ρόλο της υλικοτεχνικής συντονίστριας για την αποστολή MOSAiC, λαμβάνοντας μέρος σε τρία από τα πέντε σκέλη της αποστολής, Μετά το πτυχίο της στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο Bielefeld της Γερμανίας, η Verena Mohaupt άρχισε να εργάζεται για την εκστρατεία «Save the Arctic» της Greenpeace.

Τίτλος ομιλίας: Ένας χρόνος στον πάγο της Αρκτικής || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 28 Μαρτίου, 10.00-10.50